Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ocelot Dlouhoocasý

3. 9. 2007

OCELOT DLOUHOOCASÝ - margay (Felis wiedii)Obrazek

Charakteristika
Středně velký druh ocelota s podobnou kresbou jako ocelot velký.Délka těla činí 50 - 72 cm, délka ocasu 35 - 49 cm (je delší než zadní končetiny), hmotnost 3 - 9 kg. Samci jsou větší než samice. Oči jsou nápadně velké, vousy dlouhé. Hřbetní strana je žlutohnědá až šedohnědá s černými, částečně rozetově strukturovanými skvrnami v řadách. Srst uvnitř skvrn je tmavší. Na krku jsou výrazné černé pruhy srsti s dopředu orientovanými pesíky. Srst je měkká, místy hustší až chuchvalcovitá. Nápadně dlouhý ocas je výrazně skvrnitý. Zbarvení a kresba srsti jsou individuálně velmi variabilní. Mláďata se rodí skvrnitá.

Rozšíření
Jižní Texas až Uruguay a severozápadní Argentina, s vyjímkou And a severovýchodní Brazílie. Na západním pobřeží je margay rozšířen až po Ekvádor.

Biotop
Tropické deštné pralesy a opadavé listnaté lesy, pralesy podél řek. Lidským sídlům se zdaleka vyhýbá.

Způsob života
Žije samotářsky, převážně nočním způsobem života. Velké oči dávají tušit výborné zrakové schopnosti v noční přírodě. Loví převážně ptáky a drobné savce. Jako jediná středo- a jihoamerická kočka dovede šplhat po stromech jako veverka i hlavou dolů, což jí umožňují rotaci přizpůsobené klouby tlap. Bez jakékoli přípravy bleskurychle startuje z dokonale maskované klidové polohy a tlapou sráží kolem letící ptáky. S oblibou loví kořist skokem. Margay sice loví i na zemi, ale mnohem méně než ocelot velký, takže oba druhy koček se při lovu potkávají jen vyjímečně.
Přesto skončí mnoho margayů v pastech nalíčených na ocelota velkého. Vzhledem k tomu, že margay je vzácný a jeho životní prostor se neustále zmenšuje, je ještě více ohrožen vyhubením než ocelot velký nebo ostatní jihoamerické kočky. Malého margaye si ve volné přírodě můžeme velmi snadno splést s ocelotem stromovým, i když margay žije na rozdíl od ocelota stromového, velmi skrytě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář